ELEKTRIFIERING

Q&A ELEKTRIFIERING & LADDNING

Olika typer av elektrifierade bilar och sätt att strömförsörja dem

En elbil går 100 % på el och elbilens egenskaper beror till stor del på batterierna, som är avgörande för räckvidden, laddningstiden, ekonomin och klimatpåverkan. Laddhybrider (PHEV) har all funktionalitet som en elhybrid men med den extra fördelen att de kan laddas från en extern elkälla. Elhybrider (HEV) har precis som mildhybrider (MHEV) en förbränningsmotor men har även ett större batteri och en mer kraftfull motor. Det ger mer kraft till motorn och gör det möjligt för fordonet att köras delar av korta resor vid låga hastigheter enbart på elmotorn. En mildhybrid (MHEV) kan inte köras enbart på el, istället får den vanliga motorn hjälp av en elmotor.

Är du nyfiken på våra elektrifierade bilar eller har funderingar kring laddning är du varmt välkommen in till oss  så hjälper vi dig på vägen.

 • Mondeo Diesel
 • Var och hur kan jag ladda min Ford?

  Det finns flera sätt att ladda din elektrifierade bil hemma och på resa.

  Laddning hemma: Man brukar uppskatta att ägare av elektrifierade fordon laddar sina batterier hemma till 90 %. Det är troligen det billigaste alternativet, om inte din arbetsgivare erbjuder gratis laddning på jobbet. Med en laddbox för hemmabruk installerad hemma kan du koppla in din elbil över natten och garanterat ha bilen fulladdad på morgonen, precis som din telefon. Vi kan genom våra samarbetspartners Charge Amps och DEFA hjälpa dig med installationen. Kontakta din återförsäljare för mer information. Du kan även stödladda långsammare med standardsladd i ett vanligt hushållsuttag.

 • Grön teknik

  När du installerar en laddningspunkt till ditt elfordon, så kallad "Grön teknik", har du möjlighet att som privatperson få skattereduktion med 50 procent av kostnaden för arbete och material. (Gäller installationer som påbörjas och betalas från och med 1 januari 2021.)

  Läs mer på Skatteverket.se


 • Hybrid
 • Publik laddnig

  Tillgång till publika laddningsstationer finns över hela Europa. Laddningseffekten är vanligtvis 11–22 kW, vilket ger dig ca 50–70 km räckvidd per timme. 50 kW DC-snabbladdare är vanligt förekommande i många länder. En laddningssladd är alltid tillgänglig på stationen, så du behöver inte använda din egen. De kan ge upp till cirka 250 km räckvidd per timme. 150 kW DC-snabbladdare erbjuder den snabbaste laddningen och ger en räckvidd på upp till ca 500–650 km i timmen. Antalet högeffektsladdare ökar kontinuerligt och Ford samarbetar med IONITY** och sprider högeffektsladdare längs Europas motorvägar. *Alla värden baseras på typiska förhållanden. Verkliga laddningsnivåer kan variera. ** Gäller Europa förutom Sverige


 • C-Max CNG Gas
 • Hur tänker vi på Ford kring elekrifiering?

  Elektrifierade bilar, och elbilar i synnerhet, är inte bara ett nödvändigt nästa steg mot att göra framtidens bilkörning koldioxidneutral, de har också sina egna nya, spännande egenskaper. Fords plan för elektrifiering är enkel. Vi tar de saker som människor redan älskar med Ford: förmågan, prestandan och tekniken, och förvandlar dem med elfordonets unika egenskaper. 


 • Skattebefrielse miljöbilar
 • Hur kan man tänka kring rätt laddning?

  Vad som är rätt laddningsutrustning för just dig beror på flera faktorer - exemplevis vad du har för bil, hur ditt boende ser ut och vad du har för körmönster. Besök oss så vägleder vi dig. Hur långt kan en elbil köra?
Elbilars räckvidd varierar mycket, från stadsbilar med mindre batterier till större SUV med mycket större batterier. Mustang Mach-E har en uppskattad räckvidd på upp till ca.450 km med standardbatteriet, eller upp till ca 600 km med batteriet med stora batteripaketet. Tänk på din längsta regelbundna resa och hur långt du faktiskt kör varje dag. Tänk också på att om du kan ladda hemma kan du fylla på batteriet varje kväll bara genom att koppla in sladden. Det blir snart tydligt att med dessa intervall kan de flesta resor göras genom att ladda hemma.

Hur får jag längre räckvid på vintern?
Batterierna har en optimal driftstemperatur och de värmer och kyler sig själva för att uppnå den. De måste driva allt som du slår på, så allt du gör för att minska den ström som behövs kommer att förbättra din räckvidd. Det finns många sätt att hjälpa dig maximera räckvidden på din elbil vid kallare väderförhållanden:

 • Förvärm bilen medan den laddas via en laddbox innan du åker.
 • Ta bort eventuell snö så att den inte är tyngre än nödvändigt.
 • Använd de uppvärmda sätena och ratten i stället för att värma upp hela hytten.
 • Kör ekonomiskt – en jämn hastighet som inte är hög, med lätt acceleration och inbromsning etc.
 • Maximera den effekt som återvinns med hjälp av regenerativ bromsning genom att bromsa gradvis när det är möjligt.
 • Anslut elbilen till en extern strömkälla när den är parkerad för att hålla systemet varmt från en extern källa och ladda om.

Vad påverkar räckvidden?
Precis som för bensin- eller dieseldrivna bilar kan räckvidden för elfordon påverkas av några faktorer. Här är några viktiga saker att tänka på:

 • Höga hastigheter och snabb acceleration kräver mer kraft och minskar räckvidden, så du får fler mil utöver ditt potentiella räckvidd genom att köra med konstant hastighet och gradvis acceleration.
 • Extremt varma eller kalla väderförhållanden påverkar batterierna och kan minska räckvidden. Uppvärmning eller nedkylning i fordonshytten drar också extra energi från batteriet. Vi rekommenderar att du justerar fordonets innertemperatur medan du fortfarande är ansluten till laddaren.
 • Regenerativ bromsning kan fånga upp och återanvända mer än 90 % av den energi som normalt går förlorad under bromsprocessen och ladda högspänningsbatteriet och maximera räckvidden.

Hur mycket kostar service för ellbil?
Under fem år (eller ca. 96.000 km) kan ett elfordon hjälpa dig att spara upp till 50 % av kostnaden för service, jämfört med ett fordon med förbränningsmotor. Detta beror på att elfordon har färre rörliga delar vilket gör att underhållskostnaderna bör vara lägre. Mustang Mach-E levereras dessutom med åtta års batterigaranti.

Behöver jag betala vägskatt elbil?
Du betalar alltid en grundskatt för alla bilar i Sverige. Däremot kan du med nuvarande Bonus-Malus system få upp till 60.000 kr statligt bidrag för bilar med noll-utsläpp. Läs mer på på Transportstyrelsens sajt.


 • C-Max CNG Gas
 • Mustang Mach-E - helt elektrisk

  Vilken laddare levereras med Mustang Mach-E?
  När du köper en Mustang Mach-E får du dessa kablar som standard: En Typ2-Mode 3-laddkabel för publik laddning som kan användas med publika AC-standardladdare och med din laddare för hemmabruk, om den inte redan är utrustad med en fast Typ2-kabel. En reseladdare som du kan ansluta till ett vanligt hushållsuttag för stödladdning.

  Ges statlig bonus för Mach-E?
  Ja, du kan få upp till 60.000 kr statligt bidrag för bilar med noll-utsläpp. Läs mer på Transportstyrelsens sajt.

  Vilka tillbehör finns för Mach-E?
  Laddare för hemmabruk, avtagbar dragkrok och dragkroksmonterade cykel- och skidhållare, kompletta vinterdäck och laddningstillbehör.
Kontakta ossErbjudanden

Visa senaste erbjudanden från Dahlqvists Bil

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Dahlqvists Bil